Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

Căutând prin documente istorice mai multe detalii despre istoria satului Șurănești (acum numit Emil Racoviță după numele savantului, exploratorului, speologului si biologului Emil Racoviță) am dat peste un amanunt interesant în lucrarea Documente privitoare la familia Callimachi (adunate, publicate si intovarasite de o prefata de N. Iorga)”,  pagina130. Callimachi, Calimachi ori Kallimachi (la origine Călmașul ori Călmașu) a fost o familie boierească moldo-greacă fanariotă, care a dat mai mulți domnitori ai Moldovei. La origini, a fost o familie de răzeși din zona Orhei din Basarabia. Familia mai are încă urmași în România zilelor noastre.

Intr-un registru al familiei Callimachi in care era tinuta evidenta cheltuililor, am gasit si o referire la un incident din anul 7271 (n.r. 1763) legat de iapa preotului (n.r. popii) din satul Suranesti care nu se stie prin ce imprejurari a murit la conacul turcului Hamza-Pasa.

Cel mai probabil, este vorba de registrul “domnesc” al lui Grigore Callimachi – principe al Moldovei (1761-1764; 1767-1769). Din documentele vremii se pare ca localnicii erau nevoiti sa-si lase “rechizitionate” animalele in folosul domnilor fanarioti sau garnizoanelor turcesti. In schimbul lor primeau diferite sume stabilite de catre domnii fanarioti, dar care niciodata nu acopereau intreaga paguba.

Iata si cum arata fragmentul din registrul familiei Callimachi, intitulat Registru de socoteli, in care gasim si informatia care face referire la “Iapa Popii” din Suranesti:

“Alte cheltuiale…..
S’au chelt. cu samsonii ce s’au adus de la Țara Ungurească și de la Țara Leșească… 8 samson[i], căte 10 ug. samsonu… Lanțuj și căpestrile lor… 2 samsoni, căte 7 ug., ci-au cumpărat iar un samsonu… Pentru cușcele ce s’au făcut pentru samson…
Postav roșu…,coș șiret…, ibrișin…,păsle, ce s’au căptușit 11 cușce.
1 săcriu, de s’au pus postajile trimițăndu-s la Țar[i]grad… 564 lei, 80 bani, 154 ug. ungureșt[i], pe 14 zăvozi ce s’au cumpărat din Țara Ungurască, căte 15 ug. unul… Scărți [zgărzi] la acești…
Pentru o iapă a popii lui Constandin din Șurănești ot Vaslui, ci-au murit la conacul Măriei Sale Hamza Pașa…

Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

Documente privitoare la familia Callimachi (adunate, publicate si intovarasite de o prefata de N. Iorga)”,  pagina130.

In lucrarea VASLUIUL studiu si documente, de Gh. Ghibănescu gasim la pagina 196 aceeasi informatie, insa de aceasta data este data si suma cu care a fost despagubit popa din Suranesti pentru iapa moarta: cinci lei (n.r. anul 1763).

Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

 

Cum a ramas in istorie iapa popii din Suranesti

Cum a ramas in istorie iapa popii din SuranestiAbout The Author

descarca de aici Declaratia 200 precompletata cu detaliile Fundatiei Refresh pentru redirectionarea a 2% din impozit
büyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisibüyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisi Firmamız kaliteden asla taviz vermeden hizmetlerini en iyi şekilde yerinde ve zamanında vermektedir. Sizlerde hızlı ve yerinde hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçiniz. Kesintisiz ve kaliteli hizmetlerimizi vermekteyiz.">