Amintiri despre Emil Racovita, la Suranesti

Celebrele victorii stiintifice ale ilustrului savant Emil Racovita, «parintele» biospeologiei, au stirnit curiozitatea multor tineri de a se aventura in pesteri, unii dintre ei visind chiar si la expeditii in Antarctica, unde cercetatorul roman, insotit de un echipaj belgian, a ajuns la bordul vasului «Belgica».

Putini stiu ca Emil Racovita (nascut la Iasi, pe 15 noiembrie 1868) si-a petrecut copilaria in satul vasluian Suranesti (care astazi ii poarta numele). Aici, parintii sai, Gheorghe si Eufrosina, aveau o frumoasa mosie, in jurul casei intinzindu-se 1.000 ha de teren arabil si 500 ha de padure.

Mai tirziu, tinarul Racovita a impartit pamintul clacasilor, pastrindu-si doar casa si 11 hectare de teren, iar padurea a donat-o statului. In timp, locuinta a devenit muzeu, aici fiind pastrate cu grija obiecte si documente de familie.
Anual, Casa Memoriala «Emil Racovita» este vizitata de multi turisti, dornici sa afle amanunte despre viata si activitatea savantului. “Vizitatori sint destui si cred ca ar fi mai multi daca soselele ar fi mai bune. Acest lucru ii descurajeaza pe unii, dar sint si persoane care nu se impiedica de acest lucru.

Dupa ce a vizitat casa memoriala, o familie de romani stabilita in Germania a scris o carte despre savant. Multi sint interesati sa afle cit mai multe despre valorile pe care le ingrijim si ne bucuram ca sute de elevi ne calca pragul”, ne-a spus dna Viorica Dragomir, custodele Casei Memoriale «Emil Racovita».

Bucuria de a primi oaspeti este uneori umbrita de lipsa banilor, cu care s-ar mai putea face mici reparatii. Insa, toate greutatile pot fi invinse printr-o munca staruitoare, cu un eventual sprijin din partea sponsorilor si al Ministerului Culturii si Cultelor.

Sursa:

[1] ziarulevenimentul.ro

Amintiri despre Emil Racovita, la Suranesti

Amintiri despre Emil Racovita, la SuranestiAbout The Author

descarca de aici Declaratia 200 precompletata cu detaliile Fundatiei Refresh pentru redirectionarea a 2% din impozit
büyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisibüyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisi Firmamız kaliteden asla taviz vermeden hizmetlerini en iyi şekilde yerinde ve zamanında vermektedir. Sizlerde hızlı ve yerinde hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçiniz. Kesintisiz ve kaliteli hizmetlerimizi vermekteyiz.">