La 22 Aprilie 1942, Flondor Gheorghe, lt. rez., era numit comandantul Subcomandamentului militar Suranesti

Familia Flondor e bine reprezentata in satul Danesti, judetul Vaslui, iar genealogia familiei Flondor coboara in istoria Bucovinei si a Principatului Moldovei pana in secolul XVI, cand un boier de la curtea lui Petru Rares, pe nume Albota, se hotaraste sa-si schimbe numele in Flondor. Este o ipoteza a genealogistului Sever Zotta, inrudit si el prin alianta cu Flondorii si care a alcatuit si prima genealogie a acestei familii.

Oameni politici, diplomati, muzicieni, protagonisti ai multor pagini de istorie româneasca. Iata, in cateva cuvinte, care au fost Flondorii, aceasta familie de patrioti din Bucovina.

Tot Sever Zotta mentioneaza ca Gheorghe cavaler de Flondor cumpara domeniul Rogojesti în jurul anului 1880, de la un cumnat al sau, Alecu, cavaler de Buchenthal. Domeniul se afla pe raza comunei Mihaileni (satele Rogojesti, Sinauti, Candesti), pe drumul judetean Suceava-Botosani, la aproximativ 5 km de orasul Siret si se suprapunea pe zona de frontiera dintre Regatul Romaniei si Imperiul austro-ungar. El a fost transmis celui mai mare dintre fiii sai, Tudor, cavaler de Flondor (1862-1908), si cuprindea la acea vreme circa 480 ha de teren si un conac.

Gheorghe Flondor s-a nascut la data de 31 august 1892, in orasul Roman. Era fiul compozitorului Tudor de Flondor si nepotul de frate al lui Iancu Flondor, conducator al Partidului Național Roman din Bucovina si viitor președinte al Adunarii Constituante care a votat Unirea Bucovinei cu Romania. A absolvit în anul 1910 cursurile Liceului de Stat nr. 3 din Cernauti. In acelasi an s-a inscris la Facultatea de Drept de la Viena, unde a studiat timp de trei ani si si-a sustinut o parte din licenta, iar ultimul an de studii l-a urmat la Universitatea din Praga.

Dupa absolvirea facultatii, este mobilizat in armata austro-ungara. Participa la luptele de pe frontul din Serbia, unde unitatea sa (Regimentul 14 Dragoni) a suferit pierderi grave. Intre anii 1915 și 1917 lupta pe frontul rusesc si este inaintat la gradul de sublocotenent. Pentru merite deosebite a fost decorat cu inalte distinctii militare: “Medalia de argint” clasa I si a II-a cu Signum Laudis si “Crucea de Merit” clasa a II-a. In primavara anului 1917 lupta pe frontul romanesc unde este ranit, fiind apoi ingrijit la spitalul militar din Baden.

La 22 Aprilie 1942, Flondor Gheorghe, lt. rez., era numit comandantul Subcomandamentului militar Suranesti

La 22 Aprilie 1942, Flondor Gheorghe, lt. rez., era numit comandantul Subcomandamentului militar Suranesti

Dupa parasirea Bucovinei de Nord, Gheorghe Flondor se retrage din orice activitate politica si se stabilește la domeniul sau de laRogojesti de langa orasul Siret, pana in octombrie 1940, cand pleaca la Sibiu, unde se afla refugiata familia sa. in perioada de dupa eliberarea nordului Bucovinei de catre Armata Romana (1941-1944), membrii familiei Flondor s-au mutat din nou la Cernauti. Odată cu apropierea Armatei Sovietice, ei si-au lichidat afacerile detinute acolo. Gheorghe Flondor s-a refugiat din nou la Sibiu in februarie 1944, ca urmare a reocuparii Bucovinei de catre rusi.

 

In memoria omului Gheorghe Flondor

 

In luna iunie 1956, Tribunalul Militar al regiunii a II-a a judecat procesul intentat lui Gheorghe Flondor, rezident regal al Bucovinei din martie 1939 pâna la 28 iunie 1940, când aceasta provincie a fost ocupata de Uniunea Sovietica.

Tribunalul militar l-a condamnat pe Gheorghe Flondor la 10 ani temnita grea. In timpul procesului, un numar de 12 cetateni români de etnie evreiasca din orasul Siret s-au prezentat la Notariatul de Stat al fostului raion Siret, regiunea Suceava, pentru a da urmatoarea declaratie, care a fost înaintata în aceeasi zi presedintelui Tribunalului Militar al regiunii a II-a.

In memoria omului Gheorghe Flondor

In memoria omului Gheorghe Flondor

DECLARATIE

Subsemnatii locuitori, domiciliati în orasul Siret, regiunea Suceava, cunoscând rigorile legii pentru o declaratie neadevarata, pe a noastra raspundere si constiinta declaram urmatoarele:

Cunoastem bine, dupa nume si personal, pe Flondor Gheorghe, care a avut domiciliul stabil în satul Rogojesti, comuna Cândesti, raionul Siret, si stim din observatiile noastre proprii ca numitul Flondor Gheorghe, în timpul prigoanei rasiale, a avut o atitudine corecta, democratica si binevoitoare fata de populatia evreiasca, venindu-i în ajutor în momente critice în legatura cu prigoana rasiala împotriva evreilor de catre autoritatile fasciste.

Aceasta declaram si sustinem cu toata convingerea, fiindca îl cunoastem de multi ani.

Facuta la Notariatul de Stat al raionului Siret, azi data de mai sus [9 iunie 1956], în doua exemplare.

Urmeaza numele, semnaturile si actele de identitate ale celor 12 cetateni români de etnie evreiasca: Pariser Maximilian, Abraham Herman, Vagner Chaschel, Laufer Iacob, Schacher Moses Leiser, Delfiner Israel, Schafer Rudolf, Delfiner Isac Leib, Fabian Lazar, Windisch Rosa, Donenfeld Leon si Hellenberg Mendel.

Declaratia de mai sus a fost inclusa ca fila 170 a Dosarului 652/1956 al Tribunalului Militar al regiunii a II-a si poarta mentiunea “Vazut” si semnatura olografa a presedintelui acelui tribunal. Din pacate, instanta de judecata nu a tinut seama de marturia depusa de cei 12 evrei din Siret.

Textul documentului ne-a fost pus la dispozitie de Institutul International Privat de Studii si Cercetari Stiintifice privind Bucovina si Basarabia. Prin publicarea lui, dorim sa readucem în memoria contemporanilor numele unui OM ramas OM în vremurile de neomenie din urma cu sase decenii.

La 22 Aprilie 1942, Flondor Gheorghe, lt. rez., era numit comandantul Subcomandamentului militar Suranesti

La 22 Aprilie 1942, Flondor Gheorghe, lt. rez., era numit comandantul Subcomandamentului militar Suranesti

Surse:

[1] itcnet.ro

[2] ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Flondor

 About The Author

descarca de aici Declaratia 200 precompletata cu detaliile Fundatiei Refresh pentru redirectionarea a 2% din impozit
büyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisibüyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisi Firmamız kaliteden asla taviz vermeden hizmetlerini en iyi şekilde yerinde ve zamanında vermektedir. Sizlerde hızlı ve yerinde hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçiniz. Kesintisiz ve kaliteli hizmetlerimizi vermekteyiz.">