Care este denumirea initiala corectă a satului Emil Racoviță : Șurănești, Surănești, Șoronești, Șorănești, Sorănești,etc?

Dacă ar fi să respectăm denumirea originală, denumirea inițială a localității, atunci aceasta ar fi Șurinești, așa cum am arătat deja intr-un articol precedent, Satul Șurănești este atestat documentar pentru prima dată la 11 Februarie 1400!. Numele așezărilor sau ale unor forme de relief, râuri, păduri, sate, orașe, etc se schimbă în timp din diferite motive: pentru a servi unor scopuri administrative, pentru că populația băștinașă se schimbă rapid, ori prin colonizare și/sau depopulare, pentru ca fuzioneaza două localități sau pur și simplu pentru că în istorie sunt evenimente care provoacă părasirea sau dispariția unor așezări umane.

Cautând prin diferite arhive, am găsit satul sub diferite denumiri, uneori chiar și pe acte oficiale emise în aceeași perioadă, ba sub denumirea de Șurănești, sau Surănești, Șoronești, Șorănești, Sorănești, etc

Mai întâi trebuie să vedem însă care era starea alfabetizării în Moldova și un exemplu foarte elocvent pentru a ne face o părere clară despre situația din această zonă ne este dat de Recensământul din anul 1912, în urma căruia este publicat în anul 1915 “Statistica Știutorilor de Carte din România, întocmită pe baza rezultatelor definitive ale recensământului general al populațiunii din 19 decembrie 1912″:

SURANESTI- "Statistica Știutorilor de Carte din România, întocmită pe baza rezultatelor definitive ale recensământului general al populațiunii din 19 decembrie 1912"

SURANESTI- “Statistica Știutorilor de Carte din România, întocmită pe baza rezultatelor definitive ale recensământului general al populațiunii din 19 decembrie 1912”

Potrivit acestei statistici, in anul 1912 în comuna Șurănești se regăsea următoarea situație:

1) Populația de sex bărbătesc

  • Existau 220 de copii cu varsta până în 7 ani inclusiv
  • Dintre copiii  cu vârste cuprinse între  8-17  de ani 138 știau să citească și să scrie iar 47 nu știau
  • Dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-20 de ani 21 știau să citească și să scrie iar 17 nu știau
  • Dintre bărbații cu vârste de la 21 de ani în sus 126 știau să citească și să scrie iar 346 nu știau
  • Raportul total al celor trecuți de 18 ani – 147 știau să citească și să scrie iar 363 nu știau

2) Populația de sex feminin

  • Existau 231 de copii cu varsta până în 7 ani inclusiv
  • Dintre copiii  cu vârste cuprinse de la 8 în sus 97 știau să citească și să scrie iar 611 nu știau

Statistica ne arată clar că la momentul anului 1912 alfabetizarea în mediul rural încă mai reprezenta o problemă, nivelul analfabetismului crescand proportional cu vârsta, mai ales în rândul femeilor. Ținând cont și de faptul că în general mai degrabă mamele se ocupă cu educația copiilor și dacă aceștia nu aveau acces deloc la școală atunci nu este greu să ne imaginăm cum numele satului a tot oscilat între Șurinești, Șurănești, Surănești, Șoronești, Șorănești, Soronesti, etc

După cum am mai zis, căutând prin arhive am dat de toate aceste denumiri, uneori chiar și în acte oficiale, în câteva cazuri fiind vorba chiar și de “case mai mari”, de  familii înstărite sau chiar de boieri. Principala cauză a denaturării numelui inițial /original al satului este că acesta era transmis de către neștiutorii de carte, pe cale orală, fonetic (“după urechea” fiecaruia).

Drăcșani - Draxeni - Rășcani - Râșcani - Surănești - Șurănești

Drăcșani – Draxeni – Rășcani – Râșcani – Surănești – Șurănești

Grăitor este și exemplul satului vecin, Draxeni, care initial se pare ca a purtat numele unui oarecare Dragsin/Draxin (vezi râpa lui Dragsin) iar mai apoi a mai avut și alte forme printre care și Drăcșani.

Așadar, putem spune că toate variantele sunt corecte (Șurinești, Șurănești, Surănești, Șoronești, Șorănești, Soronesti), ele depinzând și de nivelul de alfabetizare al celui care scria / completa diferite acte care ne-au ramas pana acum drept dovezi.

Un alt exemplu care ne dovedeste teoria sau ipoteza expusa mai sus este si cazul unor soldati din comuna Șoronești ( Șurănești), judetul Vaslui, care au căzut pe câmpul de luptă în războiul de Independență din 1877-1878.

Eroii uitati ai satului Emil Racovita, cazuti in timpul razboiului de independenta din 1877

Eroii uitati ai satului Emil Racovita, cazuti in timpul razboiului de independenta din 1877

Din cauza nivelului scazut de alfabetizare din acele vremuri, numele localitatii este trecut gresit, probabil dupa pronuntia fonetica cu care erau obisnuti taranii sa-si denumeasca satul.

In ziarul “Romanulu” din 6 noiembrie 1877 aparea publicata o lista cu cei morti sau disparuti in intervalul 27 august – 6 septembrie 1877. Intre acestia ii regasim printre cei cazuti la datorie si pe doi soldati proveniti din comuna Soronesti ( n.r. Suranesti), plasa Mijloc, Districtul Vaslui: Bostan Gheorghie (n.r. George) si Cretu Necolai (n.r. Nicoale), ambii in varsta de 25 de ani.

Intre acestia ii regasim printre cei cazuti la datorie si pe doi soldati proveniti din comuna Soronesti ( n.r. Suranesti), plasa Mijloc, Districtul Vaslui: Bostan Gheorghie (n.r. George) si Cretu Necolai (n.r. Nicoale), ambii in varsta de 25 de ani.

Intre acestia ii regasim printre cei cazuti la datorie si pe doi soldati proveniti din comuna Soronesti ( n.r. Suranesti), plasa Mijloc, Districtul Vaslui: Bostan Gheorghie (n.r. George) si Cretu Necolai (n.r. Nicoale), ambii in varsta de 25 de ani.

Care este denumirea corectă a satului Emil Racoviță : Șurănești, Surănești, Șoronești, Șorănești, Sorănești,etc?

Care este denumirea corectă a satului Emil Racoviță : Șurănești, Surănești, Șoronești, Șorănești, Sorănești,etc?About The Author

descarca de aici Declaratia 200 precompletata cu detaliile Fundatiei Refresh pentru redirectionarea a 2% din impozit
büyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisibüyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisi Firmamız kaliteden asla taviz vermeden hizmetlerini en iyi şekilde yerinde ve zamanında vermektedir. Sizlerde hızlı ve yerinde hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçiniz. Kesintisiz ve kaliteli hizmetlerimizi vermekteyiz.">