Urâta, fata Fuioagăi, vinde 19 pământuri în Șurinești lui Iordachie Ruset

Pentru unii istoria este de cele mai multe ori plictisitoare, plina de date si de informatii care nu le starnesc nici un fel de emotie si nici un fel de interes. Uneori insa, istoria scoate la iveala si amanunte picante, pe alocuri chiar cu note amuzante. Un astfel de exemplu am gasit si intr-un zapis (act de vanzare) de vanzare prin care o femeie din Șurinești (n.r. Șurănești, actual Emil Racoviță), numită Urâta Fuioagăi vinde la 22 Noiembrie 1968 mai multe suprafete de pămant lui Iordachie Ruset. Nu știm cât de urâtă era cu adevărat Urâta Fuioagăi, sau doar daca aceasta era doar o poreclă mai mult sau mai puțin “meritată”:

CXXVII 7207 Noiembrie 22 (1698) Iași. Zapis de vânzare prin care Urâta, fata Fuioagăi, vinde lui Iordachi Ruset vel vist. (n.r. vistiernic) și jupânesei sale Safta 19 pământuri în Șurinești, câte un leu pământul a 20 de pași de lat.

Adecă eu Urâta, fata Fuioagăi, de Șurinești, scriu și mărturisescu cu acest adevărat zapis al meu precum de nime silit nici asuprit, ce de a me bună voe, am vândut dumisale lui Iordachie Ruset vel vistiarnic, o parte de ocin din sat din Șurinești de la ținutul Vasluiului, noisprăzeci pământuri câte un leu bătut pământul și pământul să fie lat de doizăci de pași, care parte au fost schimbătura tatânemeu Fuioagăi de la Mustețoae din Frânciugi, ca sa fie dumisale driaptă ocin și moșie și gupâniasăi dumsale Saftei, și cuconilor dumisale cu vatră de sat, cu pădure, cu dumbrav(ă), cu fânaț, cu poeni, cu livezi, cu locuri de prisacă, din tot locul, cu tot vinitul, și miau făcut dumnialui plată deplin și acasta tocmal sau făcut, denainte dumilorsale boiarilor celor mari si a mici și păntru credința noi niam pus degetul, și dumnialor au iscălit.

Ias lt 7207 Noem. 22

Urâta fata Fuioagăi, Ardarie nepot Urâtei, az Neculai Donici vel logofăt iscal, Vasilie Costachi vel vornic, Mihalache Răcoviț vel spatar iscal, Lupul Bogdan hatman iscal, az Ilie Enachie vel stolnic iscal, az Coste Adam vtori logofăt iscal, Sandul Crupenski vel jitnicer, Gheorghiță Hermeziu pit. matur, az Gheorghe Străzescul vornic iscal, Ion Palade vel sulger iscal, az Ion Buhuș biv vel ceașnic iscal, Iordache R. stolnic, az Ștefan biv vel sluger, az Pavăl Ciocârlan vel comis.

În dos: “Zapis de cumpărătură de la Urâta sin Foioagă pe 19 păm. ot Șurinești lângă Codăiești, cau cumpărat dumlui Iordachi Ruset vel vist ot vlost Vaslui – 8 pământuri sau luat din Zămeșești din partea acestei vânzătoare pentru lipsa ot Șurinești ce nu i sau ajuns la hotărât.”

Originalul hârtie coala. Surete ms. XXVI, 76

PS: Nu am corectat greșelile de ortografie sau de gramatică din textul de mai sus tocmai pentru a păstra originalitatea textului, exact așa cum a fost el scris pe zapisul respectiv

Urâta, fata Fuioagăi, vinde 19 pământuri în Șurinești lui Iordachie Ruset

Urâta, fata Fuioagăi, vinde 19 pământuri în Șurinești lui Iordachie Ruset

Urâta, fata Fuioagăi, vinde 19 pământuri în Șurinești lui Iordachie Ruset

Urâta, fata Fuioagăi, vinde 19 pământuri în Șurinești lui Iordachie RusetAbout The Author

descarca de aici Declaratia 200 precompletata cu detaliile Fundatiei Refresh pentru redirectionarea a 2% din impozit
büyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisibüyükçekmece arçelik servisi, arçelik servisi büyükçekmece, arçelik büyükçekme servisi Firmamız kaliteden asla taviz vermeden hizmetlerini en iyi şekilde yerinde ve zamanında vermektedir. Sizlerde hızlı ve yerinde hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçiniz. Kesintisiz ve kaliteli hizmetlerimizi vermekteyiz.">