Emil Racoviță, Vaslui

Emil Racoviță (denumirea veche: Șurănești) este un sat în comuna Dănești din județul Vaslui, România, aflat la circa 30 km de orașul Vaslui.

Asupra originii denumirii satului părerile au fost împărțite.

C.Chiriță în “Dicționarul geografic al județului Vaslui” scria următoarele cu privire la originea numelui:”Numirea satului este legendară.Se spune că într-o epocă îndepărtată pe locul acesta erau păduri seculare și când s-a pus în exploatare, la punctul ales de vamă, s-au construit mai multe șuri pentru adăpostul oamenilor și al vitelor care transportau lemnele.Împrejurul șurilor raza locului mărindu-se în proporție cu tăierea pădurii și locul fiind foarte roditor pentru cultura cerealelor, au început a se așeza mai mulți locuitori și mai cu seamă locuitori români de peste Prut, formând un mic sătișor numit La Șuri și apoi prin derivațieȘurănești”.

Ipoteza este respinsă de I.Tanoviceanu ca nefondată în cadrul comunicării pe care a făcut-o la Academia Română(la 10 ianuarie 1903)când prezintă și actul datat la 11 februarie 1400.

Personalități

  • Emil Racoviță (1868-1947) – savant roman, explorator, speolog și biolog. Este considerat fondatorul biospeologiei. A fost academician și președinte al Academiei Române.
  • Grigore T. Popa (1892-1948) – medic român, membru corespondent al Academiei Române.
  • Emil Condurachi (1912-1987), academician, istoric și arheolog, numismat

Obiective turistice

Sursa:

[1] ro.wikipedia.org